Menü

Soğuk Baklava Tarifi


İÇİNDEKİLER

12-16 kişilik
Kolay
50-55 dakika

250 g tereyağı
500g 1 paket baklava yufkası
150 g boz iç, Antep fıstığının daha erken hasat edilen taze hali
5 çorba kaşığı toz şeker

Şerbeti için,
500 g toz şeker, yaklaşık 2 su bardağı
500 ml süt, 2 su bardağı
2 paket %35 yağlı krema, 200 ml
2 çorba kaşığı kakao

150 g boz içi badem soyar gibi soyup yemyeşil halleriyle kullanmak için bir kâsede üzerine sıcak su ekleyin. 5-10 dakika bekletince kabukları rahatça soyulacaktır.
Soyduktan sonra kabaca doğrayın.
Baklava yufkalarının her katını yağlamak için 250 g tereyağını orta boy bir sos tenceresinde eritin. 
Baklava yufkalarını tepsinin ölçüsünde kesin. Yaklaşık 25x35 cm ölçülerinde bir tepsi ideal olacaktır. Kalan kenar parçalar ziyan olmayacak ara katlara girecek.
Tepsinin tabanını tereyağlayın. 1 baklava yufkasını serin. Tereyağını fırçaya vurarak yufkayı yağlayın ve 1 tutam toz şeker serpin.
24 kat yufkayı aynı şekilde yağlayıp şekerleyip tepsiye serin. En alt ve en üstte tam yufkaları kullanın. Ara katlar için kenar parçaları kullanabilirsiniz.
Üzerine doğradığınız boziçleri ekleyin. Kalan 25 kat yufkayı aynı şekilde yerleştirin. 
Baklava kısa kenarını 6, uzun kenarını 7 eşite parçaya kesin. Üzerine geride kalan tereyağını gezdirin. 
Baklava dilimlerinin kenarlarını içe kıvırın. Böylece taze yufkadan yapılmış baklavalar gibi ortaları tepeli görünecek.
Önceden ısıtılmış 180 derecede alt üst çalışan fırının tabanında, baklavanın tabanının kızarması için 20 dakika pişirin. 
Tabanı kızarınca fırının orta rafına yerleştirin ve 15-20 dakika nar gibi kızarana kadar pişirin.
Şerbeti için bir sos tenceresinde 500 ml süt ve 500 g toz şekeri birleştirip şeker eriyinceye kadar ısıtın. 
Şeker eridikten sonra ateşten alıp üzerine 2 paket kremayı ilave edin. Soğutun.
Fırından çıkan sıcak baklava karelerinin önce aralarından sonra üzerlerine soğuk şerbeti gezdirin. Yarım bardak kadarını en son üzerine dökmek için ayırın. En az 2 saat buzdolabında soğutun.
Son olarak üzerine 2 çorba kaşığı kakao serpince soğuk baklavanız afiyetle yemeniz için hazır. Dilerseniz biraz sütlü çikolata da rendeleyebilirsiniz.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.