REFİKA’DAN ÜRÜNLER REFİKA’NIN YEMEK OKULU
Reklam ve İşbirlikleri için : 0530 546 93 69
0

Mucize Lezzetler Bölüm 10 Baştan Çıkaran Kahvaltı

Refika’nın bu bölümde yaptığı Mr.Simit, yerel peynir tabağı, detoks içeceği ve baklava yufkasından çıtır pide tariflerinin detayı için DEVAM’a basınız…

Mr. Simit 

İşe önce hollandez sosu yaparak başlayın, bunun için 100 gr tereyağını küçük bir sos tenceresine koyup 3-4 dakika kaynatın ve üzerinde biriken köpüğü alın. Çok fazla kaynatıp, yağın yanmaması için biraz dikkatli davranın.  Bu şekilde ‘’clarified butter’’ yani sütü alınmış sade tereyağ elde etmiş olacaksınız. Bir kenara alıp soğuması içi bekletin.

Çelik bir kase yada mayonez tenceresinde 2 yumurtanın sarısını koyun. ½ çay kaşığı tuz ve 1 çorba kaşığı beyaz şarap sirkesini ekleyip, çırpma teli ile çırpın. Hollandez sosun tam kıvamında olması için ısı gerektiğinden bu işlemi 2 şekilde yapabilirsiniz. Birincisi, benmari usulü; yani sıcak su dolu bir kasenin üzerine başka bir çelik kase yerleştirerek çırpma işlemini bu şekilde devam ettirmek. İkincisi ise çelik kasenizi ara ara altı kısık ocağın üzerine alarak kabın ısınmasını sağlamak.

Yumurta sarısı hafif kabarmaya başladığı zaman, yaklaşık 4-5 dakika sonra, hazırladığınız sütü alınmış tereyağını ince bir ip gibi yavaş yavaş döküp karışıma yedirin. Bu aşamada birisinin size yardım etmesi gerekebilir. Karışımı, mayonezden daha sulu ama daha sosumsu bir hal alana kadar çırpın ve daha sonra kullanmanız için bir kaseye alıp üzerini streç filmle kapatıp ılık bir yerde bekletin.

1 simidi ortadan enlemesine ikiye kesin ve kızartın. 8-10 parça kurutulmuş eti de bir tavada gevrekleşene kadar 1-2 dakika pişirin. Tavadan etleri aldıktan sonra poşe yumurta için 2 parmak kadar sıcak su koyun, İsterseniz 1 çorba kaşığı sirke ilave edebilirsiniz ama ben çılbıra benzer mantıkla eklemeden yapıyorum.. 2 yumurtayı  dikkatlice suyun içine kırın.  Bu şekilde 5-6 dakika yumurta beyazının opak bir hal alana kadar pişirin, yumurta sarısının üstü tam kaplanmadıysa pişerken kaşık yardımıyla sıcak suyu ara ara üzerine ekleyin.

Servis tabağına önce simidi, ortasındaki boşluğa kurutulmuş etleri son olarakta 2 poşe pişmiş yumurtayı koyun ve üzerine hazırladığınız hollandez sostan gezdirin. Rokalar ile süslüyorum çünkü bu sosu itibariyle ağır bir yemek o yüzden yeşillikler bu lezzeti rahatlatacak.

2 kişilik
1 adet sokak simidi
2 yumurta
8-10 dilim kurutulmuş et
Tuz – karabiber
Roka

Hollandez sos için;
100 gr tereyağı
2 yumurta sarısı
½ çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı beyaz şarap sirkesi

———————————————————————————————-

Yerel Peynir Tabağı

Memleket peynirlerimizden hazırlayacağım peynir tabağı için bu tarifte ben, çörek otlu, biberli sepet peyniri, isli çerkez peyniri, keçi peyniri, beyaz peynir, kars gravyer kullanıyorum. Sizde istediğiniz peynirlerle harika bir tabak yapabilirsiniz. Peynirleri bütün olarak bir peynir tahtasına yerleştirin. Böylece kullandığınız kadarını rahatça sofrada kesip tüketebilir, kalanını da peynirin şeklini bozmadan tekrar buzdolabına kaldırabilirsiniz. Hellim peynirini servis etmeden önce bıraz suda ıslamak fazla tuzunun çıkmasına yardım eder. Bazı peynirler kızartıldığında da çok lezzetli oluyor, et yermiş gibi bir his oluşuyor. Bunun için isli çerkez ve hellim çok uygun. Onları ızgara yaparak da sunabilirsiniz. Peynir tabağını zenginleştirip, şenlendirmek için aralara yeşillikler, kuru yemiş ve kuru meyveler, şarküteri, zeytin ve reçel çeşitlerini ekleyin.  Aslında tabağınızı nasıl süslemek istediğiniz tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış.

4-8 kişilik
Ezine beyaz beynir
İsli Çerkez peyniri
Kars gravyer
Çörek otlu  ve biberli sepet peyniri
Keçi peyniri
Hellim peyniri

Tabağı şenlendirmek için;

Yeşillikler, kuru yemiş ve kuru meyveler, şarküteri, zeytin ve reçel çeşitleri

———————————————————————————————-

Detoks İçeceği

Katı meyve ve sebze sıkacağı ile sağlıklı bir içecek yapmak için bu tarifte, mevsiminde armut, limon ve zencefil kullanıyorum 1 adet deveci armudu, 1 adet kabuğu soyulmuş limon ve kabuğu soyulmuş ceviz büyüklüğünde zencefilin katı meyve ve sebze sıkacağında suyunu sıkın, çok bekletmeden hemen içmenizi öneririm Tadı inanılmaz lezzetli oluyor hafif bir kivi tadı hissettiriyor. Armutun vücuda doğal şeker sağlaması, limonun ph dengesini koruması ve zencefildeki iyileştirici, şifa verici özelliği ile olması gerkenlerin bir arada olduğu bir içecek bir nevi detoks içeceği gibi.

1-2 kişilik
1 adet Deveci armutu
1 adet Limon
Ceviz büyüklüğünde zencefil

———————————————————————————————-

Baklava Yufkasından çıtır pide tarifi

Sekiz adet baklava yufkasını tezgaha alın. 2-3 çorba kaşığı tereyağını bir tavada eritip bir fırça yardımıyla tek tek yufkalara sürün ve tereyağlanmış her bir yufkayı daüst üste koyun. Yufkalar hazır olduğunda, 200 gram rendelenmiş taze kaşar peynirini ortasına yayın. Dikdörtgen şeklindeki baklava yufkasını sağ ve sol köşelerinden ufak üçgenler kesip büyük parçanın sigara böreği gibi rahat dürülmesini sağlayın. Fırını 180 derecede hazırlayıp dev sigara böreğinizi yerleştirin. 10 dakika bu şekilde pişsin. Piştikten sonra çıkartın bir ucundan diğer ucuna kadar keserek, kaşar peynirinin gözükmesini sağlayın. İçine sucuk ve ince biberlerinizi koyun. 5-6 dakika daha peynir ve pidenizin üstü kızarana kadar fırında bekletin. Bu mantıkla istediğiniz şekilde pide yapabilirsiniz. İçine yumurta kırabilir, kendi kavurmanızı, kıymanızı koyabilirsiniz. İsterseniz deniz ürünleri veya en tanıdık gelen peynirle çıtır çıtır yiyebilirsiniz.

Afiyet Olsun…

1-2 kişilik
8 adet baklava yufkası
2 tepeleme dolu çorba kaşığı tereyağ
200 gram rendelenmiş taze kaşar
4-5 parça sucuk
1 adet yeşil sivri biber