REFİKA’DAN ÜRÜNLER REFİKA’NIN YEMEK OKULU
Reklam ve İşbirlikleri için : 0530 546 93 69
0

Çiçek Suyu Hazırlama

  • Çiçek Miktarına Göre Değişir PİŞİRME ZAMANI
  • 5 dk. HAZIRLANMA
  • - KAÇ KİŞİLİK
  • Kolay ZORLUK

İlkbahar geldi mi narenciye memleketlerini bir güzel koku sarar! Sokaklarında yürümenin tadı bambaşka güzel olur. İşte ben de Kıbrıslı bir annenin kızı olarak açmış olan portakal, turunç çiçeği kokularından hep etkilenmişimdir! Haliyle çiçek suyunun rayihalı lezzetinden de!

Çiçek suyu çıkarabilmek için bir imbik edinmek en sağlıklı yol, çiçeğin tüm kokusu suya işliyor böylece. Bakırcılara anlattınız mı bir imbik yapmaları çok da zor değil.

İmbiğin alt bölümüne 1 litre kadar içme suyu ekleyin. Üzerine de buharda pişirme aletini koyun. Ayaklı olanından varsa o daha iyi olur ki bunun üzerine koyacağınız çiçekler su ile direkt temas etmesin. 3 tane demirden ayak kendiniz de yapabilirsiniz veya uygun ebatta ayaklı bir süzgeç de kullanılabilir.


1 litre su için 3-4 dolu avuç çiçek yetecektir. Çiçekleri yeşil yapraklarından ayırdıktan sonra, süzgecinize yerleştirin. İmbiğinizin parçalarından birinin altında kubbe gibi çıkıntısı olan parçasını kapatın ve son olarak da sürekli suyun devr-i daim olacağı en üst bölümü takın. Suyun gireceği hortumu ve gider olarak kullanacağınız ikinci hortumu da taktıktan sonra imbiği ocağın üstüne yerleştirin ve altını yakın. Bununla beraber musluğu da açın.

İmbikte mekanizma şu şekilde, içine koyduğunuz su kaynama noktasına geldiğinde su buharlaşmaya başlayacak. Buharlaşan su çiçeklerin arasından yukarı doğru yükselecek ve kubbe şeklindeki bölüme temas edecek. İşte bu esnada o kubbeli bölüm soğuk olduğundan buharlaşan su terleme yapacak ve tekrar su taneciğine dönüşecek. Bu su tanecikleri de kubbeli bölümdeki içe doğru çıkıntılı olan bölümde toplanıp, imbiğin ağzından damla damla dökülmek suretiyle şişenizde birikecek. Üstten hortumdan sürekli su akması da bu kubbenin soğuk kalması için, aksi taktirde üste bir kere su konduğunda bakırın da iletkenliğinden suyunuz hemen ısınacak ve su damlaları oluşmayacak.

Bu işlemi su kaynadıktan sonra ateşi kısarak yavaş yavaş gerçekleştirin ki çiçeklerin kokusu hakkıyla suya geçsin! Ama çok uzun da tutmamak gerekir ki çiçekler ekşiyip o hoş aromalarını yitirmesinler. Elde edilen bu çiçek suyu ile çikolatalı tariflerinizi farklılaştırabilir, güllacınızı bambaşka bir havaya sokabilirsiniz.

İmbikle ayrıca isterseniz gül suyu, isterseniz lavanta suyu da çıkarabilirsiniz; gerisi sizin elinizden, emeğinizden çıkacaklara kalmış…

İmbik bulamıyorsanız da daha kolay metodlar da var tabii yoğun rayihadan bir parça ödün vermek kaydıyla. Kaynayan bir suya çiçekleri atıp ortasına, su dolmayacak derinlikte bir kap yerleştirin ve tencerenin kapağını kapatın. Buharlaşan su tencere kapağına çarpıp terleme yaparak, tekrar su damlası halinde dökülecektir ve böylece kasenizde toplanan suda çiçek kokusu rayihası olacak.