REFİKA’DAN ÜRÜNLER REFİKA’NIN YEMEK OKULU
Reklam ve İşbirlikleri için : 0530 546 93 69
0

Keşke Köfte Çocukları Olduğumuzu Unutmasak…

Köfte, minik minik parçalara ayrılmış pek çok güzelliğin birleşerek çok lezzetli hale gelmesi. Biz bu toprakların çocukları olarak zannederiz ki köfte gayet olağan ve bütün dünyada olan bir lezzet.. Oysa içindeki malzeme çeşitliliği ile, yapılış farkları ve tadı ile böyle renkli bir köfte kültürü olan ülke yok.. Biz de 317 tane ayrı ayrı tarif bulduk araştırınca. Daha anlatacak çok var ama en sevdiklerimizden 3 tanesini sizinle paylaşmak istiyoruz.

1) Köftenin Ana Vatanı Anadolu

kofte

Anadolu’da ilk görüntülünen köfte MÖ 7. yüzyıl zamanlarına, Kral Asitavata dönemine ait. Bir tane elinde, 3 tane tabakta olan köfte, diğer elinde de pide tutan Asitava sanki bize: “Kardeşim bu topraklarda yaşayacaksan, minik minik parçalara bölünüp senden çok farklı olanla da yan yana, sımsıkı olmayı becereceksin ve işte tam da o zaman bu toprak sana bereketiyle, dört mevsimlik malzemesi ile geri döner” der gibi.. “Bak öbür elimde de bir lezzetli pide var ki…“

Bir elinde pide

Bir elinde köfte

Umurunda mı dünya..

2) Dünyanın en çok satılan köftesi İsveç Köftesi’nin Osmanlı’dan gittiğini biliyor muydunuz?

Ara sıra İKEA’ya yolum düştükçe, Guggenheim Müzesi’nden esinlenerek yarattıkları akışa uyarak yemek yemeğe oturduğumuzda götürdüğümüz İsveç Köftesi hep kafamı kurcalıyordu.. “Ya İsveç mutfağı belli, bu mutfaktan bu tarz bir yemek çıkmaz, bunun geçmişi başka olmalı” derken hikayesini bulduk geçen yıl.

İsveç kralı Şarl -lakabı ile Demirbaş Şarl- Rusya İsveç’e saldırdığı için kaçıp Osmanlı’ya sığınıyor.

5 günlüğüne…

5 yıl kalıyor!

Bol bol harcamalar yaparken Osmanlı bunu nasıl muhasebeleştireceğini bilemiyor. Aslında Demirbaş ismini alması kahramanlığından değil, Osmanlı’nın onu Demirbaş statüsüne koymasından kaynaklıymış.

Bu sırada Osmanlı ile Rusya’nın arasının iyice açılmasında aktif rol oynuyor. Ve tam meşhur büyük Osmanlı-Rus savaşı başlayacağı zaman yengeç misali Şarl ülkesine dönmeye karar veriyor.

Yiyip içen ve Osmanlı’nın bütün nimetlerinden faydalanan Şarl ülkesine dönerken yanında 2 yemek götürüyor.

1-Köfte

2- Sarma…

Ve yıllar içerisinde elindeki değere sahip çıkmayı ve yaymayı bilenler, gururla ülkesinin ismi ile birlikte anılan köfteyi dünyaya yayıyorlar…

İzmir köfte

izmir-kofte

İzmir köfte popülerliğini birazcık yitirmiş olmasına rağmen yapıldığında sevmeyeni, yiyip bitirmeyeni olmaz.

 500 gr kuzu döş çift çekim kıymayı, ¼ bayat ekmek içi, 1 yumurta, 1 büyük soğanın rendesi, 1/3 bağ ince kıyılmış maydanoz, 1’er tepeleme tatlı kaşığı tuz, karabiber ve 2 tatlı kaşığı kimyon ile karıştırıp; 15 dakika yoğurun.

45 gr’lık köfteler yapıp ortası kalın olacak şekilde, parmak şekli verin.

Parmak parmak kesilmiş 2 adet patatesi derin yağda tam pişmeyecek şekilde kızartın. Sonra köfteleri kızartın. Aynı yağda 8 tane kıl köy biberini kızartın. Fırına girecek ve sunumunu yapacağınız kaba hepsini yerleştirin.

Sos tenceresine 3 rende domatesi, 1 tatlı kaşığı tereyağını koyup, 1 çorba kaşığı sirke, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı şeker ve 1,5 bardak su ekleyip 5 dakika kaynattıktan sonra fırın kabının üzerine gezdirerek dökün.

170 derece fırında 20 dakika pişirin.

Üzerine taze maydanoz serpince nefis İzmir köfteniz hazır. Kuzu döş, köftenin orijinal tarifi için şart. Ama siz dana kıyması seviyorsanız bu tarifi dana eti ile de yapabilirsiniz.

Kadınbudu Köfte

kadinbudu-kofte

 Kadınbudu köfte tarifi, bol baharat seviyorsanız müptelası olabileceğiniz bir tarif.

 Toplamda 300 gr kıyma gerekli. Bu kıymanın yarısı çiğ yarısı kavrulup köfte haline gelecek.

1 adet soğanı ince kıyıp, 150 gram çift çekim dana döş kıymayı yağsız tavada kavurun.

Kıyma suyunu salıp çekmeye başladığında soğanları ekleyip, soğanlarla saydamlaşacak kadar kavurun. İyice soğuyana kadar kenarda bırakın aksi taktirde çiğ kıyma ve yumurtayla birleştiğinde tadını bozar.

90 gr pirinci 1 bardak suyla 6 dakika haşlayıp, süzün.

Bir kasede 150 gr çift çekim çiğ dana döş kıymayı1 yumurtayı, 2 tatlı kaşığı toz yenibaharı, 1 çay kaşığı tarçını, havanda ezilmiş 2 tane karanfili, 1 çay kaşığı köfte baharını, 1,5 çay kaşığı karabiberi, 1,5 çay kaşığı tuzu, 15 dal ince kıyım maydanozu, 10 dal ince kıyım dere otunu, haşlanmış pirinçi yoğurup, önceden kavrulmuş soğanlı kıymayla karıştırarak, çok ezmeden yoğurun.

60-65 gr’lık bezeler alıp köfte şeklini verin.

2 yumurtayı, iyice köpürene kadar, 1,5 dk çırpın.

Bir tabağa bolca un döküp köfteleri tek tek unlayın.

Fazla unları köfteye hafif vurarak alın.

Köfteleri yumurtaya bulayıp, derin yağda kızartın.

Yumurtanın kabarcıkları ve inanılmaz baharatları bu köfteyi efsane yapacak…

İnegöl Köfte:

inegol-kofte

Evde de, dışarıda yediğiniz kadar lezzetli İnegöl Köfte yapabilirsiniz nasıl mı?

İyi bir İnegöl Köfte yapmak için iki tip ete ihtiyacımız var. 400 gr dana döş ve 100 gr kuzu kolu.

Bu iki parça etin üzerine 1’er çay kaşığı karbonat, tuz ve karabiber serpip kıyma makinasından çeyrek ekmeğin içi ile geçirin. Kıyma makinası nalburda yaklaşık 30 TL’ye satılıyor, mutfak robotu da kullanabilirsiniz ama asla aynı olmuyor.

Buzdolabında 1 gece bekletin. Ertesi günü 1 adet orta boy kuru soğanı çok ince kıyıp ve karışıma ekleyip, uzunca bir süre tekrar yoğurun. Karışımı tekrar kıyma makinesinden geçirin.

Sıkma torbasına veya buzdolabı poşetine koyun. 2 cm’den daha kalın olmayan, aynı boyda köfteler yapıp buzdolabında 3 saat bekletin.

Varsa mangalda yoksa döküm tavada pişirin. Ben bir de döküm tavanın üzerine fırının telini koyarak pişirme yöntemini kendi adıma keşfettim, böylece dışarıda yapılana daha da çok benziyor.