REFİKA’DAN ÜRÜNLER REFİKA’NIN YEMEK OKULU
Reklam ve İşbirlikleri için : 0530 546 93 69
0

Sevgililer Günü – Mucize Lezzetler S2 B18

Mucize Lezzetler’de sevgililer gününün bir alternatifi var. Refika, mutfağına çağırdığı arkadaşlarına baş döndüren yemekler hazırlıyor. Nefis pestilli tavuk ve kışkırtıcı bir salata, ardından da küçük yaramazlıklarla çocukluğunuza döndürecek elma şekeri  tarifleri veriyor. Sevdiklerinize hediye niteliğinde bir menü…

Refikaca Elma Şekeri

Bu tarifi sunuma hazırlamak kanımca yemesinden daha eğlenceli. Ben klasik çubuklar yerine, ağaç dallarını kullanmayı tercih ettim. Bunun için önce dalları temizleyip uçlarını hafif inceltikten sonra iyice yıkadığım ve kuruladığım elmaların tepesindeki çukura dalı iyice batırdım. Siz de kendi yaratıcılığınızı kullanıp farklı sunum önerileri hazırlayabilirsiniz.

Şimdi gelelim şekerini yapmaya. Tencereye 3 su bardağı toz şekere, 1,5 bardak soğuk su ilave ederek tahta bir kaşıkla karıştırın. Şekerler biraz eriyince altını kısık açın ve bu aşamadan sonra karıştırmamaya özen gösterin. Gerekirse sadece tencereyi kulbundan tutup arada bir çevirebilirsiniz. Kaynama süresi tencerenin boyuna ve ısısına göre değişecektir ancak ortalama 15 dakika alabilir. Bu esnada dikkat etmeniz gereken önemli bir husus var. Şeker eriyince rengi ilk 10-15 dakika yavaş yavaş değişirken, 140 dereceye ulaştıktan sonra rengi birden kahverengiye çalar ve eğer zamanında davranmazsanız bir anda şeker yanabilir. Bu nedenle eğer şeker termometreniz varsa 140 dereceye kadar getirdikten sonra dikkatli olmakta ve gözünüzü tencereden ayırmamakta fayda var. Eğer termometreniz yoksa hafif pembeleşip, kahverengiye doğru çalan bir renk aldığında 140 dereceye gelmiş demektir. Bu esnada, içine 2 mercimek büyüklüğünde limon tuzunu ekleyin. Bu şekeri daha parlak bir yapıya dönüştürecektir. Bu aşamadan sonra tencereyi ocaktan ara ara alarak dikkatlice rengini biraz daha koyultun. Çubuklara takılmış elmaları tencereyi hafif eğererk şekere bandırın ve tüm etrafı kaplansın diye çubuğu çevirin. Yağlı kağıt serilmiş bir tepside 2 saat soğumaları için bekletin.

160’şar gram sütlü ve bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Soğuyan elmaları eriyen çikolataya bandırın. İsterseniz nar ve patlayan şekerle de kaplayabilirsiniz. Çikolatanın kuruyabilmesi için çubukları ters şekilde bir yere batırın. Ben saksılara batırdım, bu şekilde üzerini kaplayacağım nar taneleri ve patlayan şekerleri daha güzel tutuyor.

Malzemeler

3 su bardağı toz şeker
1,5 bardak su
2 mercimek tanesi büyüklüğünde limon tuzu
6 adet küçük kırmızı elma
160 gram bitter çikolata
160 gram sütlü çikolata

Süslemek için;
Nar taneleri
2 paket patlayan şeker

—————————————————————————————

Kışkırtıcı Salata

Valsoya 100 gr ceviz koyup biraz ufalmaları için 2-3 tur çevirin. Daha sonra tavaya alarak kendi yağında hafif rengi dönene kadar kavurun sonra da soğuması için bir kaseye çıkarın. Yıkanıp, kurulanmış 1,5 bağ roka ve 1 bağ tereyi ince ince kıyıp, karıştırma kasesine alın. Tavaya çok az yağ koyup, tavla zarı büyüklüğünde kesilmiş 100 gr taze köy peynirini renkleri hafif dönene kadar çevirin. Boziçleri de kaynar suda 1-2 dakika tutun, sonra soğuk sudan geçirin. Böylece kabuklarını soyup içindeki o nefis yeşil rengi ortaya çıkarabilirsiniz.

Sosu için 6 çorba kaşığı limon suyu, 7 çorba k. zeytinyağı, 2 çorba kaşığı nar ekşisi ve yarım çorba kaşığı bal ile biraz tuz ve karabiberi bir kavanoza koyun ve ağzını sıkıca kapatıp, karışması için sallayın.

Artık bu göze bayram ettiren rengarenk malzemeleri biraraya getirebilirsiniz. Sosu, cevizleri, roka ve tereyi servis kasesinde koyup iyice karıştırın. Üzerine kızartılmış peynirleri, yeşil rengiyle size göz kırpan boziçleri ve son olarak ½ narın taneleriyle süsleyin.

Malzemeler

100 gr. ceviz
1,5 bağ roka
1 bağ tere
100 gr. taze köy peyniri
6 çorba kaşığı limon suyu
7 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı nar ekşisi
½ çorba kaşığı bal
4 çorba kaşığı boziç
½ adet nar
Tuz ve karabiber

————————————————————————————-

Pestilli Tavuk

Bu yemek benim pestil ile olan ilişkimi kuvvetlendirdi. Hep aklımda olan, pestili yemekte kullandığımda nasıl olur sorusuna bu tarif ile heyecan verici bir cevap aldım. Size de aynı heyecanın geçmesini dilerim. 4 adet tavuk butunu kaynar suya batırıp çıkartın. Peçete havlu ile etrafını iyice kurulayıp, kenarda kuruması için en az 1 saat bekletin. Tavuk ne kadar çok kurursa sosunu iyice içine alacak ve tavuğun çıtır çıtır olmasını sağlayacaktır.

2’şer çorba kaşığı bal, pekmez ve sirkeyi iyice karıştırın. İçine de biraz tuz koyun ki tadı ve tuzu dengelensin. Sosu iyice karıştırdıktan sonra öncelikle tavuğun derisi altına bıçakla birkaç çizik atın ve bu karışımdan yedirerek sürün ki sos iyice nüfuz etsin. Derisi üzerine de sostan olabildiğince sürmeniz önemli çünkü pestille birleşecek lezzetin kaynağı burası. Sos pişerken tavuk derisinin yağı ile beraber pestilin üzerine doğru akacak ve eriyen pestil ile beraber bu lezzet aklınızı başınızdan uçuracak.

Var ise güveç bir kaba, yoksa cam bir kaba cevizli pestili yayın ve üzerine tavuk budunu yerleştirin. Fırınınızı 145 dereceye ayarlayın ve tavukları 1 saat 50 dakika bu ısıda pişirin. Üstünün nar gibi piştiğini göreceksiniz, pestilin akıllara zarar görüntüsü ise yüzünüzü güldürecek.

Malzemeler

4 adet derili tavuk butu
Altını kaplayacak kadar ceviz pestili
2 çorba kaşığı bal
2 çorba kaşığı pekmez
2 çorba kaşığı sirke
Tuz